Nezaobilazni grad u banatskoj ravnici – Zrenjanin

Zrenjanin je najveći grad u srpskom delu Banata, a istovremeno je treći po veličinu u Vojvodini, odmah posle Novog Sada i Subotice. Opravdano se smatra najposećenijim gradom banatske ravnice.

Tradicija ovog grada datira još iz 1326. godine, kada se prvi put pominje u istorijskim spisima kao Bečkerek. Osim ovog, postoji još jedno ime koje se vezuje za ovaj lep banatski grad a to je Petrovgrad. Sadašnje ime, Zrenjanin  je dobio 1946. godine po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. Danas ovaj grad rado posećuju turisti, a i mnoge turističke agencije u svojoj ponudi imaju izlet do Zrenjanina uključujući i njegovu okolinu. Ukoliko vam iz nekog razloga ne odgovara grupno putovanje, uvek možete putovati u sopstvenoj režiji sa bliskim ljudima.

Smeštaj u Zrenjanu možete naći vrlo povoljno, a svakako najpovoljnija opcija je iznajmiti stan na dan. Osim što vam pruža apsolutnu privatnost, ovaj vid smeštaja je pogodan i za porodice sa decom.

Ovaj prelepi grad na obali Begeja obiluje mnoštvom sadržaja za svačiji ukus i za sve generacije.

Grad bogate i raznovrsne tradicije

Posetu je najbolje započeti tako što ćete krenuti od starog gradskog jezgra koje se sastoji od nekoliko atraktivnih građevina. Većinu lepih zgrada su izgradili bogati trgovci. Neke od njih su Bukovčeva palata iz 1905.godine, Šeherezada, izgrađena u mavarskom stilu, prva robna kuća Bence i sin, kao i Palata Daun. Centralni trg krasi Gradska kuća, nekadašnji Županijski dvor, delo Josipa Fišera. Ne propustite da pogledate savršene vitraže u holu, koji asociraju na pravdu, mudrost i moć.

Narodno pozorište, predstavlja pravi dragulj među starim zdanjima i uvek je rado posećeno. Tokom dana na repertoaru su lutkarske predstave a uveče možete uživati u dramskim komadima.

Ne propustite posetu Narodnom muzeju koji uvek deluje inspirativno zahvaljujući zanimljivim izložbama i likovnim kolonijama.

U samom centru Zrenjanina, nalaze se tri gradska jezera u koritu nekadašnjeg meandra reke Begej. Najveće od njih se nalazi pored zgrade suda, a dalje šetalištem se dolazi do čuvene pivare Lazara Dunđerskog.  Ovaj pitomi banatski grad ima čak deset mostova različite arhitektonske građe i stilova. Svakako najneobičniji i najzanimljiviji od svih je „most na suvom.“

Zrenjanin se opravdano smatra gradom multikulturalnosti

Ne kaže se slučajno za ovaj grad na Begeju da je oličenje multikulturalnosti. Opisuju ga i kao dobar primer sloge među različitim narodima i različitim kulturama. Tako u gradu možete videti pravoslavni Uspenski hram, rimokatoličku katedralu, slovačko-evangelističku, rusku, reformatorsku crkvu kao i hram Vavedenje i manastir Svete Melanije Rimljanke.

Možete se odmoriti u nekom od parkova u samom centru grada. Bez obzira da li izaberete Županijski park, Karađorđev park ili Plankovu baštu svakako ćete uživati u prekrasnoj prirodi.

Noćni provod u Zrenjaninu

Ukoliko ste ljubitelj noćnog života, onda ne propustite večernji izlazak. Zrenjanin se opravdano smatra gradom noćnog provoda. Bez obzira koju muziku slušate i koji stil preferirate ovo je grad u kome sve vrvi od sjajne atmosfere i gde ćete sigurno pronaći ono što vam najviše odgovara.

Teško je rečima dočarati svu lepotu ovog grada, ali kada jednom posetite ovaj predeo banatske ravnice, sasvim je sigurno da ćete se vratiti ponovo. Neposrednost, gostoprimstvo i međunarodna tolerancija ovog vojvođanskog grada, boravak u njemu će vam učiniti prijatnim i nezaboravnim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *