Kupovina nekretnine – šta obavezno morate znati?

Kupovina nekretnine predstavlja ozvbiljan korak u životu svakog od nas. Bez obzira da li kupujete za gotovinu, na kredit, za sebe ili za porodicu postoje neke stvari na koje obavezno morate obratiti pažnju. Prvenstveno je potrebno da se dogovorite sa ukućanima oko budžeta, visine kredita kao i kvadrature. Takođe, važno je okvirno da znate u kom delu grada ili okolini želite da kupite stambeni prostor. U nastavku teksta vam donosimo neke savete koji vam mogu koristiti prilikom kupovine nekretnine.

Obratite se agenciji za nekretnine

Kako biste se poštedeli nerviranja i bespotrebnog gubljenja vremena, naš savet je da ceo proces prepustite agenciji za nekretnine. Oni će umesto vas napraviti selekciju kuća i stanova i ponudiće vam ono što se poklapa sa vašim zahtevima. Pored toga će se angažovati oko dokumentacije čime ćete biti pošteđeni dodatnog stresa i gubljenja vremena. Izaberite agenciju na području opštine u kojoj želite da kupite nekretninu. Ukoliko želite da živite na području opštine Zrenjanin, agencija Mekato nekretnine će umesto vas obaviti sve što je potrebno. Ne zaboravite da će mnogi prodavci potražiti agenciju za nekretnine u svom najbližem okruženju, a to će svakako ubrzati proces pronalaska adekvatne nekretnine.

Da li kupovina nekretnine podrazumeva i neke poreske olakšice?

Prilikom kupovine nekretnine moraćete da platite dva poreza. Jedan od njih je porez na dodatu vrednost (PDV) ili porez na prenos apsolutnih prava, a drugi je porez na imovinu koji ćete kasnije plaćati kvartalno. Ukoliko prvi put kupujete nekretninu na svoje ime to znači da imate pravo na poreske olakšice. Koliko tačno te olakšice iznose i kako se obračunavaju zavisi od nekoliko faktora, tako da vam predlažemo da se detaljno raspitate o tome.

U cenu obavezno uračunajte i dodatna ulaganja

Prilikom razgledanja nekretnina obavezno obratite pažnju i na to u kakvom stanju su prostorije. I ne zaboravite da u konačnu cenu uračunate i troškove dodatnih ulaganja ukoliko ih bude bilo. Možda ćete morati da renovirate stan potpuno, možda delimično ili će vaša ulaganja biti neznatna. U zavisnosti od toga u kakvom stanju se nalazi objekat koji planirate da kupite, troškovi renoviranja mogu preinačiti cenu čak i za neku veću sumu novca.

Ne zaboravite na troškove održavanja

Pre nego što donesete definitivnu odluku o kupovini nekretnine, proverite i visinu mesečnih troškova. Posebno vodite računa o grejanju, jer to može znatno uticati na mesečne troškove. Ako ste u situaciji da se dvoumite između dve nekretnine, možete pogledati mesečne račune za prethodnu godinu i na osnovu toga odabrati isplativiju opciju. U svakom slučaju uvek se možete konsultovati sa agentom za nekretnine, kako bi vam pomogao da rešite eventualne nedoumice.  Ukoliko je izolacija dobra na nekretnini koji ste odlučili da kupite, možda vam u trenutku kupovine ta činjenica neće uštedeti novac, ali to je svakako dugoročno isplativa investicija. Nasuprot tome, nekretnina koja zahteva velika ulaganja imaće manju tržišnu cenu. Samo od vas, vašeg budžeta i budućih planova zavisi koju opciju ćete odabrati.

Kupovina nekretnine je veoma kompleksan proces i ne treba mu pristupiti olako, već predano i metodično. Važno je da sagledate sve aspekte kako biste ustanovili koja opcija vam najviše odgovara. Tek kada sve isplanirate i stavite na papir možete krenuti u postupak kupovine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *